Malzeme:
- 1 kg çiğ kadayıf
- 500-600 gr kaymak (sahan kaymağı)
- Biraz Antep fıstığı içi (Üzerine serpmek için)
- 125 gr sadeyağ
Kıvam İçin Malzemeler:
- 1,5 kg şeker
- 250 gr su
Yapılışı:
Kadayıf yağ ile iyice ovularak kırılır. Kırılan kadayıf ikiye ayrılır. (Ayrılan kadayıfın yarısı tepsinin altına, yarısı üstüne yayılacaktır. Kadayıfçılar alta biraz daha yağ ayırmaktadır. 550 gr alta, 450 gr üste olmak üzere.)
Kadayıf yapılacak tepsi iyice yağlanır. Ayrılan kadayıf bir miktar yağlanmış tepsiye serpilir. Kadayıf yağlanmış tepsiye ince bir tabaka halinde yapışacaktır. (Bu iş için en kolay yol bir miktar tepsinin ortasına koyup hafif dairesel hareketlerle kadayıfı yaymaktır.) Yapışmayan kadayıflar tepsiden silkelenerek alınır. Bundan sonra ayrılan kadayıf yavaş yavaş tepsiye döşenir. (Döşenirken kadayıfın tepsinin her tarafına eşit döşenmesine ve boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir.) Kadayıf yerleştirilirken ortadan kenarlara doğru düzeltilir ve her zaman tepsinin kenarı ortasına oranla çok az daha kalın olur. İlk katın döşenmesi bittikten sonra daha önce hazırlanmış olan kaymak ortadan kenarlara doğru yatırılır, üzerine dövülmüş fıstık içi serpilir. Üst kat için ayrılan kadayıf, katlar eşit bir şekilde döşenmeye devam edilir. Kaymak konulduğu için kadayıf, çok sıkı bastırılmamak üzere ortadan kenara doğru düzeltilir.
Döşenme işlemi biten kadayıf tepsisi ateşin üzerine oturtulur, kömür ateşinde çevrilerek pişirilir. Altı pişen kadayıf aynı büyüklükte yağlanmış tepsiye geçirilir. Diğer tarafı da kızartılır. İki tarafı kızaran kadayıfa sıcak iken kıvamı verilir. (Kıvamı da sıcak olmalıdır.) 10-15 dakika sonra servise sunulur.
İçinin hazırlanması:
Fıstık içleri sıcak suda haşlanır, kabukları soyulur, kurutulur, makineden geçirilir veya çok ince bir şekilde kıyılır.
Kaymağın hazırlanması:
Süt kaynatıldıktan sonra irmik yavaş yavaş ilave edilerek pişirilir. Soğuyan karışım mikserle veya elle çırpılarak inceltilir. Daha sonra kullanılmak üzere bir tarafa bırakılır.
Kıvamın (Şerbetin) hazırlanması:
Ölçülmüş şeker üzerini bir parmak kadar geçecek şekilde su ilave edilerek ateşe konur. Kıvamın olup olmadığını anlamak için kepçe kıvam doldurulup, biraz kaldırılır, kıvamda hafif sünme meydana geliyorsa kıvam hazırdır.
Not: Kaynatılan
sütün üzerinde oluşan kaymağın bir kapta üst üste konularak biriktirilmesiyle
elde edilen kaymağa “sahan kaymağı” adı verilmektedir.