Malzemeler:
- 1,5 kg çiğ kadayıf
- 1 kg sadeyağ
- 1 kg antep fıstığı içi (Daha lezzetli olması için boz fıstık seçilmelidir.)
Kıvam (Şerbet) için malzemeler:
- 1,5 kg şeker
- Su (Suyun üzerini biraz örtecek kadar)
Yapılışı:
Çiğ kadayıf hazırlanırken, burma kadayıf yapılacak kadayıflar uzun şeritleri bozulmadan, düzgün bir şekilde alınır. (Tepsinin ortasında orta parmak üstten, baş parmak alttan tutulmak üzere kadayıf kaldırılır, ikiye katlanmış olan çiğ kadayıf bir yere düzgün bir şekilde konur.) İkiye katlanan iki adet kadayıf destesi katlanan kısımları dışarı, uç kısımları içe gelmek üzere birleştirilir, düzeltilir, gerdirilir. Böylece kadayıf destemiz elips şeklini alacaktır. Dövülmüş fıstık içi hazırlanan elips şeritin ortasına boydan boya yatırılarak, sağdan sola doğru kıvrılarak, burulur, halat şekli verilir. Halat şeklini alan kadayıf, tepsinin ortasından (dairesel bir hareketle) başlamak üzere, içten dışa doğru yağlanmış tepsiye dizilir. Dizilme işlemi bittikten sonra elle hafifçe bastırılır, üzerine erimiş yağ dökülür, bol yağda, hafif ateşte 25 dakika pişirilir. (Eğer bolca yağ dökülmezse kadayıfın araları iyi pişmez, beyaz kalır. Ateş kuvvetli olursa kadayıfın altının yanması söz konusudur, bu nedenle kömür ateşinde pişirilmesi tercih edilmektedir.)
Altı pişen kadayıfın fazla yağı süzülür, başka bir tepsinin ters yüzüne çevrilir. Süzülen yağ, kadayıf pişirilecek tepsiye dökülerek diğer tepsinin ters yüzündeki kadayıf tepsiye kaydırılır. Tepsi ateşe oturtulur, itina ile ilk yüzde olduğu gibi yavaş ateşte pişirilir. (İkinci yüz ilk yüzden daha çabuk pişer.) Fazla yağı süzülür. Yağ, pişmiş kadayıf tepsisinin üzerine, tersi kadayıfın üzerine gelecek şekilde başka tepsi kapatılarak süzülmelidir. (Tepsi çok tutulursa kadayıf terler ve yüzünün bozulma tehlikesi baş gösterebilir.) Bu işlem 3-5 dakika sürmelidir.
Pişen kadayıf tepsiye geçirilir. Kıvamı verilir. (Kıvam derecesi mevsim kış ise 102, yaz ise 103.5-104 derece olmalıdır.) Kıvam verilir verilmez tepsi, 5-6 dakika çok hafif ateş üzerinde hareket ettirilir. Kaynama durumuna gelen tatlı ateşten alınır. Servise sunulur.
Burma kadayıfın dilimlenmesi ise servis sırasında yapılır.
Kıvamın hazırlanması: Ölçülmüş şeker üzerini 1 parmak kadar geçecek su ile ateşe verilir ve kaynatılır. Kıvamın olup olmadığını anlamak için kepçe kıvam doldurup, biraz kaldırılır, kıvamda hafif sünme meydana geliyorsa kıvam hazırlanmış demektir.
Not: Tatlıcılarda kıvama limon tuzu veya limon suyu konulmamaktadır. Evde kıvam yapılırken konulması tavsiye edilir. Kıvam verilirken dikkat edilecek bir diğer husus; hem kadayıfın, hem de kıvamın sıcak olmasıdır. (İkisinden birisi soğuk olursa kadayıf kıvamının hepsini çekmez.)