Patatesli Tava Böreği Tarifi
Patatesli Tava Böreği Tarifi aradığınız için buradasınız. Ancak şimdi sizlere vereceğim tarif en güzel patatesli tava böreği tarifidir. patatesli tava böreği dediğinizde gerçekten reçetesi çok önemlidir o tarifin. Reçetenin yanında da o reçetenin nasıl uygulanacağı da tabiki de önemli. Patatesli Tava Böreği yapmak için sizleri buraya topladım 🙂 Sizler de hayat kurtaran bu kolay patatesli tava böreği tarifi‘ne başlamak için hazırsanız haydi hemen tarife geçelim.
Patatesli Tava Böreği Nasıl Yapılır?
Patatesli tava böreği nasıl yapılır diye merak edenleriniz olabilir aranızda. Kiminiz bu tarifi ilk kez deneyeceksiniz belki de o nedenle sizlere çok kolay bir tarif hazırladım ve anlatımı da yine aynı şekilde çok basite indirgenmiş olarak yazdım. Lütfen sakince ve dikkatlice sizlere verdiğim tarifi uygulayın. Emin olun sevdikleriniz bu tarife bayılacaklar 🙂
Patatesli Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yufka
- 1 su bardağı sut
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 Yemek kaşığı kokusuz tereyağı (beyaz renkli olur genelde)
Patatesli Tava Böreğinin içi için;
- İki büyük boy sarı patates (bol patatesli olsun isterseniz de bir tane daha ilave edebilirsiniz patatesinizin büyüklüğüne göre)
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Kekik
- Kimyon
- Tuz
Patatesli Tava Böreğinin üzeri için;
- Biraz tereyağı
Çok Pratik ve Kolay Patatesli Tava Böreği Tarifinin Yapılışı
Patatesli tava böreğine başlarken hemen patateslerimizi güzelce yıkadıktan sonra dörde bölerek haşlamaya bırakıyoruz. Bu kısımda bu tarifin en önemli kısmı bana göre bu iç harcımız olacak. Patatesli Tava Böreği adı üzerinde iç harcında hazırlanacak olan patates harcının lezzetinin baskın ve belirleyici olması gerekiyor. Lafı fazla uzattım sanırım 🙂
Haşlanan patateslerimizi tam olarak püre haline getirmeden biraz arada dirileri kalacak şekilde ancak yumuşak şekilde haşlanmış olarak eziyoruz. Bu işlemi yaparken bir yandan da iç baharatlarımızın tamamını da ekliyoruz ve patateslere yediriyoruz.
Patates harcımız hazırlanınca ufak bir kaşık tereyağı da ekleyerek hafif parlak ve ıslak hale getiriyoruz iç harcımızı.
İç harcımızı hazırladıktan sonra tavamızı ısıttıktan sonra kısık ateşte her tarafına gelecek şekilde yağlıyoruz. Bu aşamada sıvıyağ kullanın lütfen. Tavamız tamamen yağlandıktan sonra bir adet yufkamızı tam tavaya ortalı şekilde açıyoruz kenardan taşan yufkalarımızı da rastgele büyüklüklerde kopararak tavamızın içine yayıyoruz. Unutmayın bu alt katmanın daha sonra yanlardan kapanmak için bir iki parmak kadar tavadan büyük şekilde bırakmayı unutmayın. Bir yufkamızı tamamen bu şekilde yaptıktan sonra alt tabanımızı bitirdik.
Daha sonra hazırladığımız yumurta, yağ ve sütle hazırladığımız ıslak sosumuzun yaklaşık yarısı kadarını da eşit bir şekilde bu yufkaların üzerine serpiyoruz. Daha sonra patatesli iç harcımızı bolca ve mümkün olduğunca eşit bir şekilde yayıyoruz.
İç harcımızı da yaydıktan sonra ikinci yufkamızı da alt tabakadaki gibi bir kısmını rastgele parçalayarak yayıyoruz. daha sonra tavamızın kenarındaki alt tabakadan kalan kısımları da böreğimizin üzerini kapatacak şekilde kapatıyoruz. Buradaki püf noktası patatesli harcımızın tamamen kapanmış olması arkadaşlar. İlk birkaç denemede bunu yapamayabilirsiniz ama üzülmeyin zamanla elinizin ayarı da oturur zaten biraz sonra buradaki hatalı kısımların nasıl da önemli olmadığını anlayacaksınız 🙂
Tava böreğimizi tamamen kapattıktan sonra yarısını bıraktığımız ıslak sosumuzu da en üste döktükten sonra tavamızın kapağını kapatıp mümkün olan en kısım ateşe ayarlayarak pişirmeye bırakıyoruz. Böreğimizin tabanı kızarana kadar bekliyoruz ve bunu ara ara kontrol edebilirsiniz bir bıçakla kaldırarak bakabilirsiniz. Yeterince kızardığını gördüğünüzde tavamızın kapağı yardımıyla böreğimizi ters yüz edeceğiz.
Ters yüz ettikten sonra da diğer kısmı da kızartana kadar yine kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Tamamen piştikten sonra biraz dinlenmeye bırakın. Ancak bunu yaparken lütfen tavamızın kapağını aralık bırakın ki ıslanmasın nemden böreğimiz.
Çok fazla soğumadan pizza şeklinde altıya veya tavanızın durumuna göre dörde de bölebilirsiniz böreğimizi servis etmeden önce.
Ancak unutmadan servis öncesi mutlaka ince bir katman olacak şekilde tereyağını sürmeyi unutmayın 🙂
Servis önerisi olarak da ben yaz aylarında güzel köpüklü ayran, kışın da mis gibi demlenmiş çayı tercih ediyorum yanında. Ama tercih sizin tabi. Portakal suyu bile müthiş gidiyor bu güzel böreğin yanında.
Afiyetler olsun 🙂