Belluriye Tarifi
Belluriye Tarifi yüzyıllardır yapılan bir tariftir. Belluriye Tarifi Tel kadayıfın hafif ateşte yüzü kızartılmadan yapılan bir türüdür. Suriye kökenli bir tatlı olan Belluriye daha çok meraklılarınca evde yapılmaktadır. Fazla yaygın bir tatlı olmadığından diğer tatlılar gibi yapan esnaf sayısı da azdır. Gaziantep’te çok az mekan tarafından yapılmaktadır. Kilis’te ise bu tatlıyı hakkıyla yapan birkaç dükkan vardır.
Belluriyenin bir özelliği de hamurun kadayıf hamurundan farklı olmasıdır. Çiğ kadayıfın hazırlanmasında hamur yalnız su ile yoğrulurken, belluriyenin hamuru sütle yoğrulmaktadır. (Aşırı talep olmadığından dolayı da genellikle dükkanlarda diğer kadayıf tatlılarında kullanılan çiğ kadayıf ile yapılabilmektedir. Ancak bu tatlının asıl yapılış şekli özel belluriye kadayıfından yapılmasıdır.)
Belluriye Tarifi için Malzemeler:
- 1,5 kg un
- 1,5 kg süt
- 400 gr sadeyağ
Belluriye Tarifinin İçi İçin Malzemeler:
- 400 gr boz fıstık
- 50 gr toz şeker
- 1 tatlı kaşığı gül suyu
Belluriye Tarifinin Kıvamı (Şerbeti) İçin Malzemeler:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- Yarım limon
Belluriye Tarifinin Yapılışı:
İçinin Hazırlanması: Beyaz fıstık mercimek büyüklüğünde parçalara ayrılır, toz şeker ve gül suyu eklenerek karıştırılır ve kenarı alınır.
Kaynatılmış süt soğutulduktan sonra un ilave edilerek bulamaç haline getirilir. Bulamaç aynı kadayıf yapımında olduğu gibi “Gılf” denilen özel kaba konur, hafif yağlanmış sini üzerine daireler çizilerek dökülür ve belluriye kadayıfı elde edilir.
Tepsi sadeyağla bolca yağlanır. Hazırlanan kadayıf ikiye ayrılır. Yarısı, kırılmadan hasır şeklinde tepsiye döşenir. Elle sıkıca kadayıfın birbirine iyice yapışması sağlanır. (Kadayıf ne kadar sıkı bastırılırsa o kadar iyi sonuç alınacaktır.) Ayrılan kadayıf bitinceye kadar bu işlem sürdürülür. Daha önce hazırlanan iç tepsiye yayılır. Üzerine kalan kadayıf daha önce tarif edildiği gibi sıkıca döşenir. Hazırlanan tepsi çok hafif ateşin üzerine oturtularak kadayıf kızartılmamak şartıyla (çiğliği/hamlığı gidinceye kadar) pişirilir.
Bu işlem yapılırken kesinlikle çok fazla kızarmamalı ve pişirilmemelidir.
Altı pişen Belluriye Tarifi bolca yağlanmış tepsiye çevrilir. Yine hafif ateşte diğer yüzü de pişirilir. Her iki tarafı pişen Belluriye Tarifi ateşten alınır. Üzerine bastırılmış kıvam gezdirilir, dilimlenir.