Malzemeler:
- 500 gr orta yağlı parça et
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı süzülmüş yoğurt
- 1 yumurta
- Sadeyağ
- Nane
- Tuz
Yapılışı: Kuşbaşı doğranmış et tencereye konur, üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek ateşe oturtulur. Et suyu kaynara çıkarken köpükleri alınır, geceden ıslanmış nohut ilave edilerek pişmeye bırakılır. Et ve nohut pişince pirinç ilave edilir. Pirinçler iyice açılınca ateşten alınır.
Süzme yoğurt yumurta ve tuz ilavesiyle kaşıkla hafif ateş üzerinde karıştırılır. Daha sonra tüm malzeme bir tencereye aktarılır. Çorba iyice özdeşleşinceye kadar pişirilir. Yağ tavasında sadeyağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Lebeniye daha çok bulgur pilavı ile birlikte yenmektedir.
Not: Lebeniye çorbası Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’da da yapılmaktadır. Ancak bu tarifleri bu yönde yapılan lebeniye çorbasından bir hayli farklıdır. Diyarbakır yöresinde lebeniye çorbasına yarpuz otu ve dövme konulmakta, Mardin’de yapılan Lebeniye çorbasına yarpuz yerine pekmez ilave edilmekte, Adıyaman yöresinde yapılan lebeniye çorbasında diğer malzemeler bulunmakla birlikte (dövme-et suyu-yoğurt) ne yarpuz ne de pekmez konulmaktadır.
Lebeniye sözcüğü Arapça’dan dilimize girmiştir. Leben-süt, Lebeni-süte ait, sütten yapılan yemek anlamına gelmektedir. Yoğurtlu çorba anlamına gelmektedir.