Antep Yuvalama Çorbası | Gaziantep Yemekleri
Antep Yuvalama Çorbası | Gaziantep Yemekleri

Gaziantep Yuvalama Çorbası

Gaziantep Yuvalama Çorbası kuzu etiyle birlikte yapılan, Gaziantep yöresinde Yuvalama Çorbası olarak bilinen güzel bir çorbamızdır. Bu çorba genelde imece (tüm mahalleli) olarak yapılır. Bu Gaziantep Yuvalama Çorbası genelde bayram sabahları tüketilmek için yapılır. Bunun dışında Gaziantep Yuvalama Çorbası düğünlerde de yapıldığını bilinmektedir.

Gaziantep Yuvalama Çorbası Yapılışı

Gaziantep Yuvalama Çorbası tamamen doğal ve bölgeden elde edilen ürünlerle yapıldığında ciddi anlamda lezzet patlaması yapar. Gaziantep Yuvalama Çorbası için kullanacağınız kuzu etinin tazeliği çok önemlidir. Bu nedenle Gaziantep Yuvalama Çorbası yapacağınız gün gidip kasaptan taze olarak kuzu etinin temin ederseniz oldukça güzel bir sonuç elde etmeniz açısından önemlidir.

Gaziantep Yuvalama Çorbasının yapımında kullanacağınız süzme yoğurdu da mümkün olduğunca taze olarak kullanmanızı öneririz. Gaziantep Yuvalama Çorbası hafif mayhoş bir çorbadır. Ancak kullanacağınız süzme yoğurt eğer fazla ekşimiş olursa bu mayhoşluk rahatsız edici olabilir. Bu nedenle kesinlikle Gaziantep Yuvalama Çorbası için taze süzme yoğurt kullanmanızı öneririz.

Gaziantep Yuvalama Çorbası için malzemeler;

  • Yarım kg kuzu kuşbaşı eti
  • 2 su bardağı nohut
  • Yarım kg süzme yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • nane
  • tereyağı

Gaziantep Yuvalama Çorbası köftesi için malzemeler;

  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • Tuz
  • Karabiber

Gaziantep Yuvalama Çorbasını yuvarlamak için;

  • Sıvıyağ

Gaziantep Yuvalama Çorbasının Hazırlanışı;

Gaziantep Yuvalama Çorbasına başlarken önce düdüklü tencereye kuşbaşı olarak doğradığınız etimizi, nohut, soğan, tuz, karabiber ekleyip üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek pişirelim. Her düdüklünün zaman ayarı aslında farklı ama benim düdüklümde bu süre 16-17 dakika kadar. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin altını kısarak 15-17 dakika arası pişiriyoruz. Eğer kapağı açtığınızda nohutlarınız hala diriyse biraz daha kaynatabilirsiniz. Nohutlarınızın yumuşadığından emin olun bu tarifte.

Pişen etlerimizi biraz soğuduktan sonra (ellerimizi yakmadan) didelim. Didilen etlerimizi nohutlarımızla birlikte süzerek kenarı ayıralım. Süzdüğümüz suyu da lütfen dökmeyin onu da kullanacağız.

Pirinçlerimizi ılık suda yarım saat kadar beklettikten sonra süzüyoruz ve kenarı alıyoruz. Süzdüğümüz pirincimizi ve irmiğimizi mutfak robotuna atıp iyice un haline gelinceye kadar çekiyoruz. (Kimi tariflerde pirinç unu da kullanılmaktadır ama bence siz kendiniz hazırlayın emin olun bir tık daha iyi oluyor hazır undan)

Geniş bir yoğurma kabının içine kıymamızı ve unumuzu ekliyoruz. Daha sonra mutfak robotunda kendi hazırlamış olduğumuz unu da ekleyerek tuzla birlikte güzelce yoğuruyoruz. Lütfen tüm malzemelerin eşit bir şekilde yayıldığından emin olun ki her parçada aynı lezzeti elde etmiş olalım.

Gaziantep Yuvalama Çorbası için hazırladığımız köfte karışımımızı 45 dakika kadar dinlenmesi için buzdolabına koyalım. Daha sonra dinlenmiş olan köfte karışımımızdan büyük boy nohut kadar parçalar alarak elimizi yağladıktan sonra yuvarlıyoruz. Tüm köfte karışımından ufak köfteler yaptıktan sonra bir tepside onları dinlenmeye bırakıyoruz.

Kenarda beklettiğimiz et suyumuzu tenceresiyle birlikte kaynamaya alıyoruz. Daha sonra kaynayan et suyumuzun içine hazırladığımız köftelerimizi atıp kaynatmaya alalım.
Köftelerimiz kaynarken biz de diğer bir kapta yoğurdumuzu biraz açmak için çok az bir miktar su koyarak çırpalım. İnceltilmiş olan yoğurdumuzun içine yumurtamızı da kırdıktan sonra biraz daha çırpalım. Bu kısımda yumurtamızı iyice yoğurtla birlikte hazırladıktan sonra 2-3 kepçe kadar haşlama suyumuzdan alıp yoğurtlu karışımımıza ağır ağır dökelim ve çırpmaya devam edelim. Bu işlemi dikkatli yapalım ki hazırladığımız karışım kesilmesin. Hazırladığımız yoğurtlu karışımı da şimdi ağır ağır kaynayan suyumuza ekleyelim ve yine karıştırmaya devam edelim. Eğer bu aşamayı eksiksiz atlatırsak Gaziantep Yuvalama Çorbasısı çok iyi olmuş demektir unutmayın 🙂

Yoğurtlu karışımımızı da ekledikten sonra Gaziantep Yuvalama Çorbası için son adıma geçiyoruz. En son kenarda beklettiğimiz didiklenmiş etlerimiz ve nohutlarımızı da çorbamıza ekledikten sonra 2 taşım kadar kaynatalım ve soğumaya alalım.

Gaziantep Yuvalama Çorbasını hazırladık. Servis aşamasında küçükçe bir tavada tereyağına nane ekleyerek 30sn kadar pişirelim. Nanelerimizi yakmadan yapın lütfen. Ve servis edilecek olan tabağın üzerinde gezdirelim.

Gaziantep Yuvalama Çorbası işte bu kadar kolay 🙂

 

Afiyetler olsun!

 

Eğer denemek isterseniz bir sonraki günlerde de Gaziantep’in en güzel çorbası olan Yoğurtlu Dövme Çorbası da tam sizlere göre bir tarif 🙂

YANITLA

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı girin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

[single_loop]